carmenleung 发表于 2010-4-30 22:33:02

<转>boys,唔好以为自己好伟大.其实你地好自私!

最近无论身边嘅朋友定系bbs..都热讨同一个问题——钱途!       可能真系人大咗啦..以前中学.爱就可以一齐..咩都唔顾(当然除咗学业)..      呢家都要谂埋将来,到底我地可唔可以走到最后,到底有无钱结婚,有无钱买屋,养唔养得起老婆ect.      于是最近听见好多男仔都话,分手啦,我养唔起你,我无钱娶你,我唔想误咗你,我爱你所以离开你,你去搵个富二代啦,你父母唔会俾你跟我挨ect.      我好想讲(就我自己而言啦..我唔敢代表所有女仔立场)——      如果有两个同样爱自己嘅人响面前,一个穷一个富,当然系拣个富啦。于是男就会误会女贪钱,喂,讲真啊,呢个系正常人嘅第一反应啫~      而且你地知唔知穷嘅定义系咩啊?唔系我地平时大花筒,月头用晒零用钱,之后话无钱就系穷;唔系每个月得400-500零用钱之后饭卡、电话卡、羊城通之类自己一脚踢,搞到无钱使叫穷;唔系阿妈下岗全家靠老豆打份牛工就系穷!      真正意义上穷系指贫穷,连三餐都不得温饱,日常生活必需品都唔够钱买嗰只!所以我想问下你地,当听到呢个选择题嘅时候,有无人愿意跟个所谓嘅"穷人"?      解决完呢个问题..我又想讲讲新时代里面大家口中嘅穷。觉得俾唔到幸福、将来女仔嘅男,成日话因为自己穷,份工无出息,老豆老母唔系好有钱,买唔起新房..      点解男仔要咁睇死自己呢?姑勿论你会唔会有一日中大奖,或者俾星探发掘从此走上星光大道,但起码你有能力搵份工作挂?年轻系你地嘅筹码,就算无学历,都可以凭经验上位,之后再自考或者咩都得咖?做人最紧要要志气,连你都信唔过自己,叫人地点托付终身?      打个比喻..一个人买咗只狗翻来,但觉得自己唔识照顾佢,于是将佢遗弃街上,心里面谂住等个好心人执只狗翻去养      首先我抱歉将女仔比喻成狗,但我谂唔到更适合嘅比喻..男仔们,你地觉得呢个养狗人做法啱咩?      佢唔识照顾只狗点解唔自己买d书或者问人方法,你以为将佢放出街佢一定会遇到好心人咩?如果无人理只狗要流浪、要吃垃圾、会死咖! 正如你地自认为分手可以唔误咗个女仔,但个女仔之后你肯定佢会过得更好、会搵到更加好嘅人咩?       爱我所以离开我?..哼~真系好笑       所以男仔们唔好再咁多借口啦..你真系爱个女爱到可以忍痛放弃佢,点解你又无信心可以为咗个女奋斗成功呢?

david_toby 发表于 2010-5-1 12:55:55

我都想为深爱的女仔奋斗成功,只不过无女仔愿意俾我为她奋斗成功

更木剑八 发表于 2010-5-1 23:21:21

好耐都未見女人講D咁型嘅野·首先系度支持下先      順便撐下樓上嘅   哩個世界真系有太多傷害人嘅人了

longben 发表于 2010-5-2 12:05:13

頂2樓果句:只不过无女仔愿意俾我为她奋斗成功!
哩個係另一個重點,相信冇幾多女仔會等妳奮鬥成功嘅一日~

carmenleung 发表于 2010-5-5 22:20:06

唔好讲到我地D女仔甘cheap,净系睇钱,有好多女仔都会追求佢地嘅真爱咖!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

喊喊 发表于 2010-5-5 22:24:48

啱啱睇完一篇要女仔繁星嘅~而家睇要男仔反省嘅~真系......

zzzzl 发表于 2010-6-3 11:48:36

....你不同其他女仔.不能代表全部
现在全部D点林.你了解几多.你比人误会你就解释清楚
但不要把其他女的说的好清高..十分多人是五十步笑一百步..

zzzzl 发表于 2010-6-3 11:50:14

广佛肇三地.经常跑.见惯所有人间冷暖了
现在D人架思想已经不是80后架啦.

xtxxwzjh 发表于 2010-7-18 17:10:33

没个人有每个人的生活方式啊!!做自己最好!!

想了解更多信息可以登录邢台信息网查看

啃啃 发表于 2010-8-9 13:19:08

很好....支持...
因钱而分手,其实系借口...我好敷衍噶借口.10分讨厌.
5爱就5爱,大方讲出黎...
点解1定要话因为穷,所以分开姐,讲到自己好伟大...搞到女仔以为真系你甘好..
如果真系甘爱.会舍得讲对方推落痛苦噶深渊,系对方噶伤口到撒盐咩?....
好假........

雅麒囹 发表于 2010-8-15 05:53:22

中国会计视野网站热荐图书:《战略预算-管理界的工业革命》。
财务人员快速掌握财务核心管理技能!脱颖而出!快速成才!
是中国第一部走直线、全过程案例、系统化管理的巨著,任何级次的财务人员必看!!!
人人都能看得懂,看了有作用,看了会实操全过程,看了能够形成一个完整的管理系统。
本书由作者直销,无效退货。

sunday269 发表于 2010-10-7 00:01:23

有道理``有见解`!``顶`!

cimeyo 发表于 2010-10-26 23:43:39

宜家D人好多都系好自私噶...邊會年到你咁多
页: [1]
查看完整版本: <转>boys,唔好以为自己好伟大.其实你地好自私!