gzkengi 发表于 2010-9-24 10:01:34

本人新作:原创粤语爱情小说《3分6秒0距离》,希望大家多多支持,撑粤语!!

作者:啊贱   监制:杜奇峰(香港导演),李安。 主题曲:轩仔“DeadLine”                     原创粤语爱情小说《3分6秒0距离》
                                                                                                   第一章
                                                                                                   (第一话)
有人话,时间同距离可以系一样,亦都可以话系唔一样。而我就话,其实呢D野系要睇你同距(男或女)有无缘份咯。系广州黎讲,好多野都可以有无限种既可能性,例如一到过年,D死捞头个个都大包细包咁赶住翻乡下过节,当堂成条街都静晒,当你一个人企系条街度既时候,望一望四周围,感觉就好似生化危机(大型电玩游戏,由CAPCOM公司制作)咁静到无人有!讲左咁耐,究竟我系边个?!我米就系我咯,一个乜屎尿屁都讲既人,个个都叫我(啊贱)。

呢一日,我都系同平时一样咁,沉闷喺宅男每日都过既日子。落班坐紧公司车翻去,坐坐下就训着左,突然电话一响《明天的恋爱会开花,今天不要太害怕,离开都交低牵挂。。。》JW既孤单不要怕!
                  “喂,边位”当时把声成个丧尸咁。
                  “喂,扑街,把声咁既?!死得未啊!”原来系(见光死),我公司同事,不过就唔同科。
                  “咩事啊,扑街”闹翻距,见光死好串咁讲:“听日去唔去唱k跟住吃饭啊,好多人去窝”
           我即时成个人弹起:“去啊去啊,好9闷啊,有无女介绍啊?”“无啊,自己去426(沿江路同上下九都有既蒲场)稳啦,绝对有啊”

“顶啊!打窝你啊拉,听日见啦”我当时咩心情都无晒,结果,又过左宅男沉闷既一日。
 第日,好辛苦咁捱到去吃饭既时间啦,出门口坐车果阵,竟然比我见到条好索既女,个样几靓,有前有后,最抵死就系条事业线(即乳沟)“深不见底”,霖住有眼福啦,点知一望距隔离条仔。叼你咩!!距条仔又肥,又唔靓仔,又戴眼镜,着衫又out,发型总有中分(摆到明心里变态啦)。心霖:“做乜差野个世界系咁,唔理好丑但求袖手,哎,顶距个肺啊”.去到堂会(海珠广场果间),一开房门,哇!!!!!!成班丧尸咁,你有你唱,我有我倾计,距有距打车轮,哈哈。真系乜鬼野都有,完全唔识系人类。
                  “阿贱,你终于黎啦”“基仔,快过黎点歌啦”“扑街,咁迟架,插你菊花啊拉”。因为我个样有小小似基仔,所以都系D朋友比面有时系咁叫我。
                  “依家米黎左咯,死产”我当时并无在意在场既有咩人,当我唱完只轩仔既《未来回忆》后,一向后望,哇靠!!原来真系几多人窝:见光死,YAMA,浩南,大口仔(阿蕉),肥仔,女神(肥仔条女),好多好多啊,总之就系乜7人都有啦,第一次见到咁壮观既场景(犹如阿凡达星球咁正啊)。
                     回过头黎,见光死突然揽住我讲“扑街,咁迟黎,沟女啊?!”“都话无女咯,点沟啊,自己沟自己就有,痴西线”我米叼翻距咯。“喂,你个死仔几时先沟翻条女啊?你再做宅男既话会痴线架,哈哈哈”
                     我笑住咁讲“啊,系啊”,由于“啊,系啊”呢句野系我地班成日都讲,所以我一讲,好多人都望住我大声应翻我:“啊,系啊”,好顶瘾!

系唱k既过程里面,见光死无论唱咩歌,距都会好自然咁先望住YAMA(女仔,个样唔错,距系见光死既追求目标)一眼先,然后再唱。呢d野应该唔使我多讲,相信唔好话大家,连盲果个都睇得出啦(系窝,盲左又点睇呢?!自相矛盾添)。而YAMA方面,距自己都知道见光死对自己有好感,其实YAMA系一个有小小双性格既女仔,有时会好外向有时又会好内向,所以好难估距霖紧咩。就系见光死岩唱完只“好好恋爱”时,下一首就系YAMA既“分手不要太悲哀”,哇靠!!都唔知系罗景定系赠兴,见光死突然间面色变左,心霖:“唔同YAMA暗示比我听,我地无可能?!“哎,其实我睇得出,啊YAMA其实并唔系话对距无好感,距自己都对见光死都有好感,只系首歌咁岩插左下一首姐(就系咁简单)。话翻转头,呢两个人既爱情感觉都好相似,所以距地先对对方有好感,只系大家都唔敢开口姐。当YAMA唱紧果阵,我就行过去同见光死讲:喂,你几时先同人(YAMA)表白啊?

“得架啦,到时先啦”
                  “咩到时先啊?!拿!就趁今晚有机会就好讲啦,话埋比你听啦,YAMA已经有好几条友仔追紧架啦,你自己抓紧机会啦,人地都对你有感觉啦,你总扮咩鬼啊!扮高豆啊!再唔趁机会就无架啦。”
                  “但唔知人地点霖呢,又惊会衰左,到时以后大家见面会好尴尬姐”见光死面窿窿讲。
                  “总之今晚大家帮你拉,我叫距地帮手啊,就咁话啦”“喂,喂,喂。米乱黎啊。喂!!!”
就系见光死“喂”紧果阵,YAMA距好自然咁望个头过黎望住左见光死,搞到距面都红晒,成个“孙悟空”咁,哈哈哈哈,好搞笑。跟住我就逐个同距地讲:今晚我地要帮见光死追到YAMA啊,我地就咁咁咁咁咁。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。啦,你地话好无啊?”距地都异口同声话:“更系好啦”。 过左一阵,大概下午5点半既时候(吃自助餐),我大声话:“喂,有无人同我出去罗野吃啊?”由于我地系夹埋一齐比机会见光死,所以出去罗野吃既人,走下一个走下一个,只系净翻YAMA同见光死距地两个,跟住我马上打电话比见光死:“喂,拿,我地都出晒去啦,你自己快d啦,睇你出好戏啊”“喂,顶你咩,我好惊啊,讲咩啊?!”我忍住笑咁讲:“哎呀,自己直接同距讲啦,距实会受架”大家都偷偷笑到鬼咁。
                  “啊,啊YAMA,其实。。你已经有无钟意既人啊?我。。我只系问下架昨,无咩意思架,如果你介意可以唔答架,真架,哈哈。。。(强颜欢笑)”
                  “en.........都有既,不过唔知距点姐,就系咁咯,你问黎做咩啊?”
                  “无,问下姐问下姐,其实我好想同你讲。我其实。。钟意左你啊,你可唔可以做我女朋友啊?你可以考虑下先架,我唔会逼你,我尊重你既决定既,你唔使咁快答复我架,不过唔好拖咁耐窝,我会等得好辛苦架,哎呀,我都唔知自己系度讲紧咩啦,对唔住啊”
                  “唔紧要,哈哈”

就系咁,距地只系倾左一阵,跟住我地都翻晒黎,见距地两个坐得咁开,就知衰左拉,哎!大概过左一个钟度,我地都饮饱食醉晒,霖住唱多阵就走,就系呢个时候,YAMA突然间行左过去见光死度系距耳边讲:“跟我出黎啊,有d野想同你讲啊”,见光当时藕左,有咩野咁神秘啊?!距地两个出左房门,落左楼下,去左海珠广场度坐,呢阵时见光死都唔知讲咩好,稳坐个无咁湿既凳坐低后,YAMA问距。
                  “你觉得我个人点啊?”
                  “en..都几好啊,做咩甘问啊?”
                  “其实你头先系k房讲既野,系米真架?”
YAMA一讲呢句野,见光唔知做咩(可能鬼上身),突然间醒目左,就话:“真架,全部都系真心话黎架,如果你有意中人既话,咁米算。。(个算字都未讲完姐),就系呢个时候,就系呢个时候,YAMA竟然突然间只手摸住见光死快面,跟住个嘴已经锡左落去见光个嘴唇度。哇哇哇!呢阵时既见光死就真系真真正正咁(见光死)啦,成个人都软晒,两个人又湿吻又舌吻,哇!(羡慕死人咩)。距地足足打车轮打左3分06秒,总要揽到实一实(即系0距离啊),过左一阵,见光问:“点解你会接受我既?你唔系有钟意既人咩?”(问黎都多9余)。“死傻佬,总扮野窝,咁都唔明啊”,呢一刻大家都揽住无点讲野,正所谓(拥抱每一刻火花)。

相信大家睇到呢度,都知道距地两个打车轮当时既情形真系《3分6秒0距离》!好啦,由于本人文化水平有限,暂时先写住第一话,大家觉得好就继续出,唔好就算咯,哈哈哈。感谢大家既支持!!期待第二话......................待续!!!!!

raylwj 发表于 2010-9-24 15:07:02

几好啵,加油,期待第二话!

小.小偸 发表于 2010-9-24 17:04:16

桥段虽然旧左D,睇到我都几兴奋下.
加油啊.支持噶!

305703917 发表于 2010-9-24 17:17:05

虽然唔系标准既粤语正字不过睇得明就算嘞

moge 发表于 2010-9-24 20:17:08

有无得继续啊,我好鬼兴奋下一段,会讲乜

moge 发表于 2010-9-24 20:17:15

有无得继续啊,我好鬼兴奋下一段,会讲乜,

moge 发表于 2010-9-24 20:17:24

谢谢楼主分享!

moge 发表于 2010-9-24 20:17:30

谢谢楼主分享!

Japheth 发表于 2010-9-24 20:21:47

谢谢分享谢谢分享

gzkengi 发表于 2010-9-24 20:34:46

我依家总系度林紧第二话用咩题材好,大家比d意见啦,如无意外,应该下星期就会出第二话架啦,哈哈哈。

gzkengi 发表于 2010-9-24 23:17:25

第二话正策划中,附本人微薄:http://t.sina.com.cn/gzkengi

305703917 发表于 2010-9-25 12:57:30

只要个故事够真实大家都会感同身受既   创作既过程增加d亮点稳题材就多d留意身边既事

KK321 发表于 2010-10-3 01:43:16

哈 原创好嘢嚟嘅!!严重支持!
页: [1]
查看完整版本: 本人新作:原创粤语爱情小说《3分6秒0距离》,希望大家多多支持,撑粤语!!