V殿下 发表于 2008-7-12 09:01:44

YO~大家一齊嚟做主角喇~\(>_^)v 接力吖

劇本題目:冇噶 。。
劇本台詞 、劇情:大家自由發揮喇 可以天馬行空 當然嫐人既話爆粗就最好咪講喇
演員:梗係人人有份 永不落空喇

規則:樓下會接樓上個情節,角色用“()”符號套住——(   )裏面可以係你自己亦可以攞人地,反正係論壇既boys n‘ girls們就ok喇
——————————————————————————————————————————————————
ACTION~!!!:

呢一日,美型既(殿下)終于放學喇:“真係太好喇 但係D仆人去曬邊薯吖~~點解冇嚟接我噶 ??”不過大方既(殿下)好快就冇理喇,自己搭私人飛機返屋企~

(殿下)返返房,見到有盒日式咖哩調味料係張床,準備。。。

jolin1 发表于 2008-7-12 11:13:01

就喺佢諗住吃果盒日式咖哩調味料噶時候!佢見到窗外邊有一個可愛噶公主騎住只白馬飛過!!

當時(殿下)就喺喥諗!嗰個咁可愛噶公主喺邊個咧!!!
原嚟佢喺蝦樂園王國噶小公主(jolin)

但喺好快!個可愛噶公主就騎住距果只高貴噶白馬消失咗喺距視線了。。。

於是乎(殿下)又繼續吃佢噶果盒日式咖哩調味料!!

jasonkazaf 发表于 2008-7-12 19:18:18

吃吃下咖时候.............突然想大便,于是就一边大一边吃啦!哈哈.....

jolin1 发表于 2008-7-14 13:53:48

吃吃下!+上屙屙下!
個屎坑入邊特然伸出一支手!!!
(殿下)嚇到“啊”咗一聲。
褲都冇拉!就喺咁俾只手拉咗落個屎坑喥!!

LX喺時候到你發揮喇!

jasonkazaf 发表于 2008-7-14 15:17:52

落左屎坑之后就比水冲左出大海.......当王子醒翻后发觉自己漂在大海上,当他清醒咖时候突然发现身边有好多鳍在移动,,,睇真D原来系鲨鱼,甘距紧系 嫌阿妈生少只脚甘即可游走啦!   
终于王天不负有心人, 比距见到一只海盗船,跟住距就趴左上去了................

V殿下 发表于 2008-7-15 08:59:47

跟住距就趴左上去了................見到前面出現咗人影,果個人影見到佢 ,仲嚇咗一跳
呢個人影先之係真正既(殿下),果個船實際係國際刑警FBI派嚟既船,正通緝一名自稱“殿下”既男子

頭先果個係 冒牌貨 , 係(jasonkazaf)假扮既
因為(殿下)真正既身份唔係“他”,唔係咩“王子”,而且唔鐘意食咖哩,亦冇咩仆人

當時(殿下)在受恐同時,由于條件反射,一覺唔覺意踩咗(jasonkazaf)只手指
于事乎,痛到(jasonkazaf)再度意外跌落水!

冒牌貨殿下(jasonkazaf)居然係海上為逃避警方追捕,係咁游~~係咁游~~突然海上又伸出一只手,呢只手居然其實係。。。

[你地兩只嘢吖,吹水得咁咩~咳咳,回返正題,加個人意見時請加“[      ]”符號同個人意見要放係最后講,為方便 區分 故事內容同個人意見 ]

jolin1 发表于 2008-7-15 10:33:08

就喺假殿下(jasonkazaf)非常之惶恐噶時候,果只手拖咗距落水!!
咁假殿下(jasonkazaf)當然非常之驚喇。佢心諗:“死喇,我咁英俊瀟灑,雖然做盡天下壞事,但亦曾經用哩一塊英俊噶面孔救反因為太靚女而俾人追殺噶如花!正所謂救人一命勝做七級浮圖啊。唔通我(jasonkazaf)今日真喺要命於此!唔得我唔可以死咖!如花仲=緊我咖。”

諗到哩到。(jasonkazaf)就拼命咁掙扎。但喺只手就死都唔放開,越喺唔放開(jasonkazaf)就越喺要掙扎喇!越喺掙扎只手就越喺唔放開!就喺咁佢哋一直喺喥惡偱環中!

/畫面一轉/

就轉反真殿下喥喇!
佢依家就真喺爽到畢喇!著住條泳褲喺船上邊曬緊太陽!
真喺恨死隔離啊!!!

但喺距唔知!
有一對好陰森噶眼正喺遠處望住距陰森咁笑!!!!

[好喇,寫到哩度。幫你哋埋下伏筆,容易接落去!其實v殿下同志,我唔喺好睇得明你講咩啊!]

jasonkazaf 发表于 2008-7-15 20:13:01

当(jasonkazaf)挣扎ING的时候,突然挣扎开左,,原来个只并5米手而系普通烂船的残骸,,,(jasonkazaf)心里终于可以松一 口气啦!!!!心霖原来一直比勾住左,,,,
讲翻如花!当然紧系人如其名啦!      不过距系一个月前已经嫁左比个断背咖人(jolin1)    她地真系好幸福!   

讲翻只眼好明显系斗鸡咖!    摆明有眼疾距只不过想问真殿下朵住D水去睇医生噶姐......无霖过要伤害真殿下    不过如果真殿下5借钱比距就好难讲了..........

<你地太有才了....>

V殿下 发表于 2008-7-16 08:58:27

/畫面再轉/

果個遠處望住(殿下)陰森咁笑個嘢其實更多比較注意“殿下?”著住果條 泳褲

原來細心留意下,被GAM緊果個都唔係真正殿下嚟噶。因為真正(殿下) 唔 係男噶,怎會著泳褲曬太陽噶?? 著泳褲曬緊太陽果個原來係(殿下)既超級男FANS,個LOOK簡直就系COS殿下喇。因為太想攞(殿下)個親筆簽名喇,所以就偷偷跟埋上船。但個過FANS卻唔知道自己條泳褲俾人GAM緊

/再回到畫面/

(殿下)當然唔知道果個冒牌貨個目的係關于$$$喇,呢個時候覺得逮捕行動好無聊,就返到船艙睇偶像劇

另一方面,(jasonkazaf)雖然成功逃脫,但亦因為計劃失敗,冇$$$睇醫生心情覺得好(-_-||||)。 (jasonkazaf)一路行一路嘆氣。突然天上有舊包裹跌落嚟,仲係跌到(jasonkazaf)個頭上面添~~包裹開左朵花。好奇既(jasonkazaf)毫無防備咁打開果個包裹,結果......

[ 點解樓上樓下劇情鏈接時候好似 斷線 咁噶?? 再附加:如果樓上句子有“.... ”符號,樓下要跟住對樓上未完成句子補充先係噶 ! jolin有咩唔明啊]

繌咪 发表于 2008-7-16 09:41:46

好奇嘅(jasonkazaf)毫無防備咁打開果個包裹,結果喺1包首飾,同埋銀兩吖
(jasonkazaf)望1望上面 見到1個公主(繌咪)佢正從窗口到爬緊出來
(繌咪)公主話我俾人捉咗吖你可5可以帶我走吖·
(jasonkazaf)話...

---------------------------------------------------------------------------------

其實我都5喺好明up緊咩嘅

jolin1 发表于 2008-7-16 11:19:48

”你都傻噶!我有如花咖喇!!我帶你走如花會嬲我噶!”
(傻咪)公主話:“無所謂喇,反正如花都嫁咗俾(jolin)公主喇!我咁靚,好過如花好多咖!”
(jasonkazaf)又話:“冇可能噶!如花雖然喺嫁咗俾(jolin)公主,而且(jolin)距又咁可愛咁有錢咁好人!但喺我知道如花嫁俾距只還過喺想報恩啫,距一直愛噶人喺我!“
(傻咪)公主終於都爬咗落嚟喇!好嬲咁話:“你去死喇!本公主睇得起你先叫你帶我走咋!!哼!你以為本公主冇咗你會死啊!!!(jolin)公主喺唔想如花跟住你先會娶咗如花咖咋!如花真喺幸福!“

/畫面一轉/
有幾個窮凶極惡噶人沖緊去(傻咪)公主所在噶地方!(傻咪)公主當然好驚喇!!搶反D錢繼續走佬!(jasonkazaf)見到(傻咪)公主拎住D錢走咗,就緊喺追喇!(傻咪)公主個處景好牙煙啊!

就喺哩人時候!!!天空出現咗一只美麗高貴噶白馬!喺白馬上邊坐住一個可愛噶姑娘仔!原嚟距就喺第二集出現過噶蝦王國噶小公主(jolin)亦即喺(jasonkazaf)噶情敵!距見到(傻咪)公主俾人追緊!正義化身噶(jolin)就救咗(傻咪)公主喇!

(傻咪)公主上到白馬!見到(jolin)公主果時!先發現!原嚟。。。。。

[殿下次次都寫到咁複雜!睇咗好耐先明啊!]

jasonkazaf 发表于 2008-7-24 04:13:33

哇....睇到眼都花啦..............再写落去我惊我会痴线啦!

jolin1 发表于 2008-7-24 09:14:06

呵呵呵!!!

咁你依家癡線未啊!!

所以!
由此事睇得出!
你無寫作天份啊·
幻想能力需要加強。

jasonkazaf 发表于 2008-7-25 03:35:27

此言差已....我并5系无天份!      只不过我系无精神同时间霖姐!

V殿下 发表于 2008-7-25 06:28:15

原嚟..唔知咩時候,如花 都係白馬上....
即使(傻咪)同(jolin)都係馬上,但係如花既視線完全只係(jasonkazaf )身上,而同時(jasonkazaf )亦搏命追住白馬
白馬正吃力咁起飛,但最終由于無法承受三個人既重量,白馬墜落喇——三人亦跌落嚟
呢個時候,跌傷咗既如花迫不及待咁飛奔到(jasonkazaf )過度,并向(jasonkazaf )投懷送抱,并正要打KISS ——呢一幕,完全攝入如花完婚對象(jolin)既眼球里....

[ 咁眼花!?咁唯有換老花鏡喇~ ]

jolin1 发表于 2008-7-25 13:29:32

(jolin)將所有野都睇在眼裏!!
心諗:“唔通我咁做真喺做錯咗?睇到距地咁深愛對方!我都無謂拆散鴛鴦喇!”
之後佢就行去(jasonkazaf )同如花喥!
同佢地講:“既然你地都咁深愛對方,好喇!本公主就恩准你地結婚喇。如花你既然選擇咗(jasonkazaf )以後就唔可以後悔咖喇!”
如花:“我唔會後悔咖!(jolin)公主好多謝你成全我地,都好多謝你之前對我咁好!你噶大恩大德!我第日一定會叫(jasonkazaf )報咖!”
“嗯,咁就好!”(jolin)講:“好敵人就嚟嚟到喇!我要帶(傻咪)公主走先!你地自便喇!”
喺咁。(jolin)公主就同(傻咪)公主騎住白馬走了!

[終於有人接喇,=咗鬼死咁耐先有人接!失望!]

jolin1 发表于 2008-7-25 13:33:25

原帖由 jasonkazaf 于 2008-7-25 03:35 发表 http://www.ee23forum.net/bbs/images/common/back.gif
此言差已....我并5系无天份!      只不过我系无精神同时间霖姐!

得喇!我唔會喺咁多人面前揭你老底,話你無天份噶!
鉭喺做人喺要面對現實,喺就喺唔喺就唔喺!
關時間與精神咩事!!

V殿下 发表于 2008-7-26 12:38:27

“等等啊!!咪走住啊~~~~!!!”呢把聲係一邊既(殿下)傳出,原來(殿下)早就係度架喇。不過劇情緊張,導演將鏡頭一直對住演緊對手戲既佢地班人,一時忽視咗(殿下)。

(殿下)一直追住騎係白馬上既(jolin),手上一直緊握住張紙——果張其實係如花唔小心跌咗既 離婚協議書。

其實呢張嘢完全可以還返俾如花架,但係(殿下)見到頭先咁既場面實在太感動喇 唔忍心打攪

不過眼見白馬俊美既背影,公主們飄逸既秀髮,如同美幻既海市蜃樓,似係曇花一現,然后係藍藍既天空涮一下咁消失咗

冇辦法,(殿下)唯有好唔好意思走係如花則邊,將 離婚協議書 俾咗如花

[對我失望???]

jolin1 发表于 2008-7-29 10:03:06

如花接過張離婚協議書!
好開心咁同(jasonkazaf )離開咗!
於是乎就剩低(殿下)一個人。。。。
就喺哩個時候,(殿下)走咗去一人無人噶地方!
講咗一句咒語:“—%##¥@#@$%^&&@#$$%&."
"嘭~"一聲!!
(殿下)就唔見咗喇!
但喺...............................

就行咗一個好美麗動人噶女仔出嚟!
淺紫色噶頭發,淺紫色噶大眼睛.著住一身淺紫色噶衫.
俾人一種好清新好舒服噶感覺.
唔知俾(jolin)同(傻咪)見到會喺一種咩情況咧?

[唔喺對你失望,喺話大耐冇人接落去,所以覺得失望。其實我覺得幾好玩,但點解冇人玩噶!]

V殿下 发表于 2008-7-29 14:04:51

呢個女仔美而不俗 佢既雙眼好清澈 好比來自最原始大自然中既溪流一樣
而且 呢雙毫無污染既眼 似乎能看透人既心

佢既模樣就如兩年前一樣...

佢叫紫爱兰 係(殿下)既一個重要既人 可以話係改變(殿下)既最信任既人

此時既(殿下) 幻化成為一片樹葉 佢話想好好休息一下

此時既(殿下) 同時也唸起個兩年前既過件經歷.....

http://byfiles.storage.live.com/y1pf_I9yce8SIaY4sAwMVU8RJwwbxVX7xigoqXuH4GqmAGRH7mp2ufk2n5pbokPvq8wZ59TLDEihXs

[講講下都發覺 成班人好似玩失蹤 冇影到??? ]
页: [1] 2
查看完整版本: YO~大家一齊嚟做主角喇~\(>_^)v 接力吖