Ee23时尚网

登记注册
搜索
楼主: 繌咪

!|"["1生中最愛`'*{end}

之後佢就走左嚕,,我個心好亂,,
好想有個人出黎幫下我,,幫我分擔下,,
但好似會令人覺得我討厭,,所以我吾搵YOYO佢地幫我手,,
好煩好煩,,自己1個承擔所有野,,
我真係吾識點面對丫,,吾知以後既日子應該點過!?
DINO,,你可吾可以出黎保護我丫!?
我好需要你,,,
之後我係屋企[汁]野,,但係實在真係好多野啦,,
汁汁下見到果次同呀LOK佢地出街,,佢同呀龍買俾我個份禮物,,
所以我就拎走左,,其實原封不動吾拎走,,
之後我條街不停禁行,,行左成個鍾,,都吾知去邊個好!?
跟住我去左1間7-11,,諗番起之前都同呀龍黎過,,
果陣都好似係好吾開心既,,諗番起就真好傻,,
LEE排發生左好多事,,但都係冇1件好事,,
去到7-11買左1D酒,,買左1包煙,,
但我係從來吾食煙既,,吾知買黎做咩!?

我去左1個沙灘,,姐係同呀龍黎過果個沙灘,,
依家同果日都係1樣,,
成個沙灘都係情侶,,得我1個弧伶伶係到飲悶酒,,
之後我拎起左呀龍送俾我既禮物黎睇,,
原來係1隻介子黎既,,好令仲好岩我添,,
係個盒入面仲有1張卡,,我打開黎睇,,寫住
"人人常歡笑,,不要眼淚掉"
琪琪,,永遠愛你!!
LOK&龍上"
突然係後面叫我個名,,
1另轉面,,見到1個人,,佢就係呀龍啦,,
龍:琪琪,,冇事嗎!?(溫柔)
我:(冇講野)
龍:你好多日冇搵我地啦,我地又搵你吾到
我:搵我做咩姐!?(因為我心情吾好,,所以好惡)
龍:你知吾知我地擔心你咖!?
我:我吾知丫!?以後我D野你吾好理啦,,得未!?
龍:琪琪,,做咩你成日攪到自己禁丫!?(好惡)
我:係丫,,我係禁咖啦,,我吾再係以前個琪琪啦,,
我:以前果琪琪LEE 1世都吾會再番黎啦,,
龍:你做咩事丫!?
我:我做咩要同你講姐!?我想靜下,,
龍:有咩講俾我知丫,,我會幫你咖!你要信我,,
我:呀龍,,我真係好吾開心丫,,
龍:有咩就講俾我知啦,,
我:我..我媽咪佢死左,,依家得番我1個咋,,
龍:死左!?吾好吾開心啦,,你仲有我,,
我:媽咪,,媽咪佢以後都吾會再番黎咖啦,,
我:冇人再關心我,,冇人再錫我,,我1個人真係好弧獨丫!!
講講下,,我諗起1樣緊要事丫,,
我跑番屋企,,呀龍不停禁追住我,,
番到屋企,,見到包租婆係到,,
佢:仲番黎仲咩丫!?
我:我要搵D野丫..
佢:吾得吾得,,你吾好整亂我地方丫,,走走走(好惡)
我:吾得丫,,我1定要拎番咖,,
龍:人地要拎番D野姐,,你吾係禁丫!?
佢:唉,,你要拎野快D丫!拎完記得走丫,,

之後我就入左屋企,,周圍搵野,,
龍:你要搵咩丫?
我:(冇出聲,,好專心禁搵)
龍:你講俾我知啦,,我幫你1齊搵啦,,
我:我要搵1本相簿丫,,
龍:相簿!?
我:係丫,,快D啦,,
之後搵左成個字,,
龍:係咪LEE 1本丫!?(拎俾我睇)
我:(拎左起手到,,睇下係咪)
龍:係咪丫!?
我:(攬住本相簿跪左係到喊)
龍:傻女,,吾好喊啦,,
我:我好掛住媽咪丫,,
龍:(攬住我)以為我會1直守護你,,吾再俾你受傷害,,
我:(點頭,,不停喊)
之後我係間屋到1直坐,,坐左成個鍾,,
跟住呀龍[mouse]左係到,,
龍:上黎丫,,(微笑)
我:下!?上黎做咩丫?
龍:我咩你丫,,
我:無啦啦做乜咩我丫!?
龍:咩你走囉,,我地要走咖啦,,
我:吾洗,,我自己有腳,,我識得行,,(因為心情吾好,,SO對呀龍好惡)
龍:得啦,,我咩你啦,,吾好曳丫,,
我:好丫,,你話咩我咋,,(之後好大力跳左上佢背脊到)
我:係咪好重丫!?
龍:就算你有幾重,,以後我都咩住你吾放,,
我:(冇出聲)
龍:(係到唱歌)
"人人常歡笑 不要眼淚掉
時時懷希望 不必心裡跳
在那人世間 相助 共濟
應知人間小得俏"........
我:(喊)仲咩要對我禁好姐!?
龍:仲之你無論有幾野蠻,,對我有幾差,,
我都會對你禁好,,你有咩我都會第1時間係你身邊,,
我:對吾住,,我吾應該對你禁惡,,(喊)
龍:傻女,,吾緊要,,我只係在乎你,,
我:嗚嗚嗚嗚嗚..
龍:吾好喊啦,,以為我會錫哂你1個,,吾會離開你,,
龍:因為我愛你,,
我:吾好離開我,,如果你又離開我我會好驚咖,,(喊)
龍:信我啦,,1定吾會,,
後呀龍佢1直咩我行,,行左好耐好耐,,
我:做咩吾搭車丫!?(傻笑)
龍:因為我吾想LEE 1刻既感覺禁快流走,,
龍:我想保留依家既感覺,,因為依家我真係覺得好幸福丫,,
我:傻仔,,咩你覺得好幸福咩!?
龍:即使依家咩住你LEE個肥婆有幾重,,有幾辛苦,,
龍:但依家因為我同你兩個人,,我好珍惜,,
我:(攬得佢好實,,好實)你真係認真咖!?
龍:難道你吾係認真!?
我:吾知呢,,禁你呢!?
龍:我對你係100%認真,,你仲未答我啵,,
我:我,,係認真咖,,
龍:哈哈,,我愛你,,琪琪
我:我覺得好幸福丫,,好耐都冇試過啦,,
龍:HAHA*遲D你1定會愛上我,,(好自信禁講)
我:我依家都好愛你丫,,
龍:禁我想問下你,,禁DINO呢!?
我:(冇出聲)
龍:算啦,,我明白,,我會俾時間你咖
我:龍,,SORRY,,我吾係吾中意你咖
龍:我明白咖,,無論你個心中意邊個,,我都會禁中意你
我:有你LEE D男朋友我真係好開心,,
龍:我有LEE D女朋友都好開心,,
之後呀龍同我1齊番佢屋企,,
我:下!?去你屋企!?
龍:係丫,,吾通叫你去邊丫!?
我:禁,,好似吾係禁好啵,,
龍:我自己1個住咖,,
我:你又吾早講,,卡卡
龍:禁你又吾問!?
我:哈哈,,愛死你丫,,
龍:(傻笑)

之後我就上左佢屋企啦,,
1入到屋企,,
我:嘩,,你間屋好令丫!邊個幫你設計咖!?
龍:哈哈,,我吾話你知,,
我:哼,,吾話就算,,(扮嬲)

之後入左佢間房,,訓左落床
我:嘩,,簡直正丫,,
龍:禁你中吾中意係到住丫!?
我:中意,,不過你肯收留我咩!?
龍:我點解吾收留你丫!?傻既,,(攬住我)
我:我會吾會煩到你丫!?
龍:以後LEE到就係我地既家
龍:你以後要做我個煮飯婆啦,,
我:嘩,,好辛苦咖啵,,你又想,,
龍:梗係想啦..你係我老婆黎咖啵
我:邊個話咖!?
龍:魚,,你反口*
我:魚,,我講下笑都吾得既,,
龍:我吾俾你反口咖,,
我:我反口又點丫!?
龍:你反口我就..哈哈哈哈,,
我:點丫!?
龍:我就姦左你,,
我:嘩,,我好驚丫,,
龍:(捉左我上床)驚拿!?
突然覺得自己好幸運,,
冇左1個DINO,,又黎左1個呀龍,,
龍:你快D沖涼啦,,
我:我1件衫都冇啵-0-
龍:等我1陣先,,(搵野俾我)
我:搵咩丫!?
龍:拿,,著住先啦,,(拎左件衫俾我,,大T)
我:嘩,,禁大件,,
龍:乖啦,,著住先啦,,聽日出街同你買衫
我:你幫我俾$丫!?
龍:梗係啦,,你係我老婆黎咖啵,,
我:哈哈哈,,禁好啦,,

之後我去左沖涼,,沖完涼出黎,,
龍:沖完啦,,
我:你睇吾到咩!?哈哈,,
龍:訓覺啦,,聽日早D起身,,
我:我訓邊到丫!?
龍:訓我張床囉,,
我:禁你呢!?
龍:我,,我訓廳囉,,(走左出去)
我:吾得丫,,你同我訓啦,,我好驚咖
龍:我驚你吾中意,,所以我咪話訓廳囉,,
我:吾係咖..你陪我啦,,
龍:好好..

之後佢地訓左落黎啦,,
攬得我好實禁訓,,
我:呀龍,,我真係吾知以後既生活點算好,,
龍:吾洗驚,,我會1齊陪住你,,
我:我冇地方住,,又冇$俾學費,,好煩好煩
龍:我供你啦,,
我:吾得,,我吾想咩都要煩住你丫
龍:吾緊要,,你開心未得囉,,
我:真係吾洗,,最多我吾讀書囉,,
龍:吾好,,
我:得啦,,我最多出黎搵野做,,
龍:好辛苦咖,,
我:我大個女啦,,17歲,,18歲都黎緊啦,,
龍:LEE D野遲D至算啦,,依家訓左覺先啦,,
之後我地1直訓,,好溫暖,,
好有安全感,,
第2日起身,,已經係1點幾嚕,,
1真開眼,,見到呀龍望到我實1實,,
我:嘩,,做咩眼甘甘禁望住我丫!?
龍:我望左你好耐啦,,
我:我問你做咩望我丫!?
龍:以前我1直都想同你1齊訓,,依家終於可以啦*
我:點解丫!?
龍:其實我中意左你好耐咖啦,,由第1次見你果陣,,
我:哦,,原來你禁大企圖既,,哈哈
龍:鬼叫你禁可愛咩!?
我:你都覺得呢!?(奸笑)
龍:知啦知啦,,
我:好肚餓丫,,
龍:同你1齊落街食野囉,,
我:好丫,,

之後我地就換衫啦,,跟住開門出街
1開門見到呀LOK同YOYO,,
LOK:琪琪,,咩你係到丫!?(好緊張)
YOYO:你知吾知我地好擔心丫!?
YOYO:我地搵左你成個禮拜,,你又吾聽電話啵,,跟住我地今日上你屋企,,有人話你吾係到住
LOK:呀龍,,你搵到琪琪又吾話俾我地聽?
龍:吾係丫,,我諗住今日至同你地講
LOK:吾係咩姐!?你根本想1個霸住琪琪(好惡)
龍:有咩問題姐!?依家琪琪係我條女,,
LOK:嘿,,你知吾知琪琪吾中意人地做埋D犯法野咖!?
我:下!?咩事?
LOK:有咩事你咪問呀龍啦,,
LOK:琪琪,,我走先,,
YOYO:琪琪,,我都走啦,,
我:哦,,BYE..
佢地走左,,我好擔心,,
我:呀龍,,你既野我係有咩吾知咖!?
龍:(冇講野)
我:講啦,,你同我講啦,,
龍:嗯,,其實我依家係做緊走私既,,
我:我吾中意你做埋D禁既野,,
龍:其實我本來可以做1個太子仔,,但係..
我:但係咩丫!?
龍:我吾中意過LEE D生活,,我呀爸係1個大老闆,,
龍:佢間公司係外國,,本來我跟佢過去幫手佢既,,但因為你既出現,,
龍:我冇跟我呀爸過去,,仲如佢鬧左1場大交,,
我:下!?因為我?
龍:嗯,,我真係好愛你咖,,
我:但你可吾可以吾做埋D犯法野丫!?(攬住呀龍)
龍:你吾中意我做,,我為左你乜都得,,
我:我好驚,,我好驚你好似DINO禁樣,,吾聽我講
龍:放心,,我1定吾會好似佢禁樣,,我乜都聽哂你講
我:我真係吾可以冇左你咖,,我吾想1次又1次都係禁,,我想平平淡淡禁過生活,,
龍:嗯,,不過你跟住我會好辛苦咖啵,,
我:我吾驚,,最緊要係你係我身邊*
龍:傻豬,,我梗係係你身邊啦,,
我:好啦,,我地落街食野啦,,(拖住佢出門口)
龍:好啦,,食完野仲要去搵工,,
我:嗯嗯,,
之後我地落左街食野,,
食完野我地就去左行街,,
行行下,,見到有1架車停左係我地前面,,
有1個個樣好慈祥既伯伯係到,,
伯:呀龍,,我有D野同你講
龍:我吾係好得閒啵,,
伯:龍,,佢就係你口中所講既女仔丫!?
龍:吾得咩!?
伯:我只不過想讚佢生得令女姐,,
我:(冇野講,,都吾知講乜好)
龍:佢依家係我女朋友,,
伯:哦,,大個仔啦啵,,
龍:你吾好咩都管住哂啦,,
伯:以前有好多女仔俾你選擇,,你都吾要,,證明LEE位小姐係對你好重要啦,,
龍:吾關你事,,
伯:小姐,,我係呀龍個DADDY,,賞吾賞面上黎我架車傾兩句丫!?
龍:喂,,你吾好攪佢啵(好惡)
我:呀龍,,你等等我好冇!?
龍:好,,不過快D啵!!
我:知道啦,,你買野飲俾我飲啦,,

之後呀龍佢走左,,我就上左佢DADDY架車到,,
我:世伯,,你好..
伯:你好,,點稱呼丫!?
我:我叫做琪琪丫,,
伯:琪琪,,睇呀龍佢好似好中意你啵,,
我:我都吾知丫,,可能啦,,
伯:佢都好聽你話丫,,(笑)
我:係丫,,佢對我好好,,
伯:琪琪,,你可吾可以幫我做D野丫!?
我:好丫,,你講啦,,
伯:我想你同呀龍番黎屋企食餐飯,,得吾得丫!?
我:嗯,,幾時丫!?
伯:今晚丫,,
之後我就落左車啦,,見到呀龍係到等緊我
龍:點丫!?
我:冇丫,,佢係你DADDY!?
龍:嗯,,
我:今晚你DADDY約左我地去食飯啵,,
龍:你去丫!?(好似好吾中意禁樣)
我:係丫,,我應承左佢同埋你去咖(拖住佢)
龍:下!?你話同我1齊去!?你都冇問過我(少少惡惡地)
我:做咩丫!?你吾中意丫!?
龍:嗯,,我同我呀爸D關係吾係禁好,,你禁中意去就去啦,,我1定吾會去,,
我:乜你都係禁咖,,我好吾明白D男仔,,我好嬲丫,,(走)
龍:琪琪,,琪琪,,(好大聲禁嗌我)

我吾理佢,,自己走左,,又吾想番佢屋企,,
SO我就坐左係佢屋企既後樓梯,,
坐左半個鍾到,,有人係後面攬住我,,
龍:對吾住丫,,琪琪
我:(吾出聲,,因為我真係好嬲,,嬲佢禁惡)
龍:吾好禁啦,,我錯啦,,
我:唉,,
龍:琪琪老婆仔,,我去囉,,你吾好吾開心啦,,
我:唉,,
龍:仲唉咩丫!?我去啦,,
我:我吾想你同你DADDY禁丫,,你地係兩父子黎咖嗎,,
我:好啦,,我出去買衫丫!話哂都第1次見你屋企人丫嗎,,
龍:我同你1齊去丫,,
我:NO,,你係屋企等我,,

之後我就自己1個出左去買衫啦,,
1路行1路諗緊買咩衫好!?又要得體啵,,
諗吾掂,,SO打俾YOYO求救,,
我:喂,,YOYO
YOYO:琪琪丫!?
我:係丫,,得吾得閒丫!?
YOYO:岩岩呀LOK佢好嬲,,SO我陪佢囉,,不過佢發脾氣走左,,
YOYO:依家得番我1個人係條街到,,
我:可吾可能幫我1樣野丫!?
YOYO:咩先!?
我:你黎左搵我先啦,,

之後我講左俾YOYO聽我係邊到,,
冇耐YOYO佢黎到啦..
YOYO:點丫!?令女,,
我:我吾知買咩衫好丫,,
YOYO:冇啦啦買衫做乜丫!?
我:今晚我約左呀龍既DADDY食飯丫,,
YOYO:嘩,,你地都發展得好快啵,,
我:今日岩岩先見完佢DADDY,,佢叫我同呀龍番屋企食飯啵
YOYO:普通禁著去咪得囉,,
我:原來呀龍佢係太子仔黎咖,,佢DADDY架車我諗我1世都買吾起丫,,
我:我驚我襯呀龍吾起,,
YOYO:佢都吾介意咖啦,,佢禁中意你,,
我:唉,,我都吾知丫,,
YOYO:話時話,,你想買咩衫先!?
我:見得下人果D啦,,
YOYO:好好,,等我幫你睇睇啦..
之後我地去左1間鋪頭,,
LEE間鋪頭D衫好貴,,不過好大方得體*勁令
YOYO:LEE D咪得囉..
我:嘩,,好貴啵,,
YOYO:係咖啦,,吾夠錢我幫你俾囉,,
我:好,,你真係好丫,,
YOYO:不如LEE 1件丫!(拎左1條裙俾我睇)
我:嘩,,好令丫,,(係1條白色既裙,好薄,,著左上身1定成個公主禁樣)
YOYO:1定好襯你,,
我:嘩,,成3千幾蚊啵,,
YOYO:吾驚啦,,第1次見家長啵,,我幫你俾啦,,今日我有錢,,
我:吾該哂YOYO丫,,我有野做我會還番錢俾你咖啦,,
YOYO:LEE D野慢慢黎啦,,依家仲差1樣野,,
我:咩丫!?
YOYO:你著LEE D裙點都要著番對高[爭]鞋咖,,
我:下,,我未試過著啵,,會吾會好怪咖!?
YOYO:LEE D先叫大方得體丫嗎,,
我:禁又係,,
YOYO:禁行啦,,
之後我同YOYO去左1間鞋鋪,,
全間都係買D高[爭]鞋既,,
我:嘩,,好令啵D鞋,,
YOYO:梗係啦,,要邊對丫!?
我:令就令,,但係襯D OL啵,,
YOYO:吾係既,,我諗你著左都幾好睇既,,
我:吾係第1次見家長,,我都吾著得禁令啦,,
YOYO:人地D有錢佬,,見到你著牛仔[富]果D,,1定覺得你襯吾起佢個仔咖,,
我:唉,,但我事實真係襯吾起嗎,,呀龍佢家底禁好,,
YOYO:你又吾係同佢屋企人拍拖,,
我:但我驚佢屋企人介意,,
YOYO:我諗吾會既,,
YOYO:(拎住左對鞋)你睇下幾令,,
我:係啵,,好令丫,,
YOYO:就買LEE對啦,,
我:嗯,,(笑)
之後我地就走啦,,
YOYO:我走先啦,,
我:吾該哂你丫,,你真係我既好姊妹丫,,
YOYO:吾洗,,BYE,,
我:BYE,,

跟住我番左屋企啦,,
番到屋企見到呀龍係到睇緊電視,,
龍:傻豬仔,,去左邊到丫!?(即刻過黎攬住我)
我:我咪同你講話我去左買衫囉,,
龍:買左咩丫!?俾我睇睇(搶我個袋)
我:吾得丫,,1陣你咪知道囉,,(搶番過黎)
龍:又好,,1陣俾個驚喜我丫,,
我:你都傻既,,哈哈,,(之後入左房啦)
龍:快D換衫啦,,
我:知啦,,我吾想遲到丫,,
龍:禁你仲吾快D!?我吾等你咖啦,,
我:得啦,,(之後我就入左房換衫)

著上LEE件衫,,覺得自己好似大個左禁啵,,
之後照鏡,,見到自己個樣,,
真係好似1個富家小姐禁樣啵,,但我係事實吾係既,,
跟住我行左出廳,,
龍:嘩,,(好大聲講左出黎)
我:你想笑就笑啦,,(無奈)
龍:吾係丫,,我覺得你吾同左丫(行過黎係禁望住我)
我:有咩吾同丫!?
龍:好似成熟左,,大個左,,令左
我:有冇好似你講得禁好丫!?
龍:真咖,,你好似1個天使,,
我:係丫,,我黎守護你既,,(攬住呀龍)
龍:哈哈,,咩吾係我守護你咩!?
我:算啦,,走啦,,
之後我地就出門口啦,,
我:你屋企點去丫!?
龍:吾記得左嚕,,(笑)
我:講真丫,,快D啦,,吾係遲到丫,,
龍:搭的士去啦,,
我:又好丫,,

之後係的士上面呀龍好似悶悶不樂禁樣,,
吾知佢係咪吾中意我咩都幫佢?主意呢!?
我:做咩事丫!?吾開心!?
龍:吾係丫,,
我:禁你做乜姐!?
龍:冇事丫,,
我:你係咪吾中意番屋企丫!?
我:果個係你屋企人黎咖,,佢叫得我同你番黎,,如果我話吾得,,
我:佢遲D會吾會俾我嫁入黎你地屋企丫!?
龍:嘩,,諗得好長遠啵,,
我:禁係嗎,,
龍:但係琪琪,,如果我真係忍吾住同佢地嘈,,你吾可以嬲咖啵..
我:知道啦,,你番屋企已經好叻咖啦..

之後冇耐到啦,,LEE到D樓間間都好令,,
有錢人真係有錢人丫,,
我:嘩,,你住邊咖!?
龍:去到未知囉..
我:你地真係好有錢丫,,
龍:(笑)傻瓜,,
之後我地去到1間好大好令既屋前面,,
望真D,,LEE間屋可以話最大最令,,仲有1個停車場,,
入面好多令車,,
龍:(去左1架車前面)好耐冇見啦,,
我:你做咩丫!?
龍:LEE架車我以前係我咖,,
我:咩你有車咖!?
龍:係丫,,等陣想吾想試我我手車呢!?
我:得咩!?
龍:得,,
我:HAHA*
[之後我就按門鍾,,冇耐有人黎開門啦,,
我諗佢係呀龍屋企既工人]
工:大少,,
龍:蓉媽,,好耐冇見啦,,LEE位係琪琪,,
蓉:你好,,琪小姐,,(笑,,LEE種笑容好親切)
我:蓉媽,,你好,,吾好叫我做小姐前小姐後啦,,叫我做琪琪啦,,
蓉:都係1句姐,,入黎先講啦,,老爺夫人等梗你地丫,,
龍:吾亥哂蓉媽,,

[跟住我地就入左屋企入面啦,,LEE到俾我想像中大,,
我諗都幾幾千尺,,睇睇下先知原來呀龍屋企有成10幾個工人,,
我覺得自己好襯吾起呀龍丫]
龍:入黎啦琪琪(拖住我)
琪:嗯,,
[之後見到呀龍DADDY媽咪啦,,]
爸:琪琪,,你地黎左啦,,
我:係丫,,世伯伯母,,
媽:你就係琪琪啦!?
我:係丫,,伯母,,
媽:幾好丫,,呀龍冇簡錯你丫,,
我:(笑,,好尷尬丫)
龍:吾好講啦,,過去坐啦,,
我:嗯,,

[之後我地坐左係廳到,,呀龍1直冇出聲,,攪到我吾知點好添]
爸:係啵,,呀龍你依家係邊到住丫!?
龍:又咪係果到(好似好吾耐煩)
爸:禁琪琪呢!?
我:因為我依家冇屋住,,所以我去左呀龍屋企,,
媽:有琪琪你照顧呀龍我就放心啦,,
我:吾係丫,,係呀龍照顧我咋,,
龍:(望住我笑)
媽:琪琪,,你跟我黎1黎丫,,
我:哦,,(好驚,,吾知佢會同我講咩)
龍:去邊丫!?
媽:仔,,放心啵,,我吾會搶走你女朋友咖啵,,
我:係丫,,呀龍,,你係到等等我啦,,
龍:嗯,,媽咪,,你吾好蝦佢丫,,
媽:知道啦,,
[之後佢媽咪同我上左2樓,,去左1間房]
媽:琪琪,,你坐丫,,
媽:其實我見到你第1眼覺得你好似1個人,,
我:下?邊個丫?
媽:你好似呀龍果未婚妻,,
------------------------------------------------
聽到LEE句之後,,我即刻冇野講,,
未婚妻!?姐係邊個丫,,
係咪呀龍媽咪吾俾我同呀龍1齊呢!?
個心好亂,,吾知講咩好!?
------------------------------------------------
媽:琪琪,,冇事嗎!?
我:冇事,,
媽:其實我個仔佢有個未婚妻既,,
我:嗯,,
媽:不過佢係幾年前已經失蹤左,,所以呀龍就冇同佢結婚,,
我:呀龍好中意佢咖!?
媽:可能係啦,,不過依家我諗佢好中意你咖,,
我:(冇野講,,吾知講咩丫)
媽:我同你講LEE D野吾係想話咩,,只不過我見呀龍佢禁聽你話
媽:我想你叫佢番公司幫下佢DADDY手,,
我:係邊到丫!?要離開HK?
媽:禁又吾洗,,係HK得咖啦,,
我:我知道啦,,
媽:禁琪琪你依家做咩咖!?
我:我岩岩冇讀書,,依家搵緊工,,
媽:不如就禁樣啦,,你同呀龍1齊番黎公司做啦,,
我:我!?我咩吾識做咖啵,,
媽:做做下就得咖啦,,,
我:多謝伯母,,我1定會俾心機做咖,,
媽:後日開始黎番工啦,,呀龍識得黎咖啦,,
我:好丫
[聽完之後真係好好好開心丫,,有工做啦,,
吾洗再禁擔心]
之後我地就落番去大廳啦,,
[出到廳見到呀龍同佢DADDY坐左係到,,
佢DADDY係禁係到講野,,但呀龍好似冇咩點理佢DADDY]
龍:琪琪,,你出番黎啦!?
我:係丫,,
龍:悶死我啦,,
我:LEE到你屋企黎咖,,
龍:但係冇左你,,我覺得好吾慣丫,,
我:口甜舌滑,,
媽:好啦,,你地都餓啦,,食飯啦..
龍:好啦,,

[之後我地就去左飯廳,,果到張[木台]成16個位]
我:做咩事你屋企張餐[木台]有禁多個位既!?
龍:下!?我由細到大都係禁樣咖啵,,
我:招呼人!?
龍:我諗係啦,,
我:嘩,,你屋企真係勁,,
龍:傻瓜,,食野啦,,

[睇睇下[木台]上面D野食,,有成10樣,,好多丫]
爸:琪琪,,吾洗怕醜丫,,
媽:食多D野啦..
我:嘩,,禁多野食,,食吾哂咖,,
龍:食吾哂都要盡量食,,吾可以餓親咖,,
我:(笑)

[之後食完我同呀龍就去左後花園]
龍:岩岩我媽咪同你講咩丫!?
我:我想同你講1樣野,,不過你吾可以嬲咖啵,,
我:你媽咪叫你番公司做野,,我幫你應承左佢嚕,,
龍:下!?你都知道我吾鍾意咖,,
我:我,,你嬲丫!?
龍:(吾講野,,佢俾我既感覺好似吾想同我講野咁)
我:呀龍,,
龍:算啦,,走啦,,番屋企,,(自己走,冇拖住我)
[之後我就1直跟住佢啦,,佢行得好快,,我根本跟吾到佢
我地搭車果陣1直冇講過野,,之後時間好似過得好快好快,,
跟住就落車啦,,落到車我終於忍吾住同佢講野]
我:呀龍,,
龍:做咩丫(終於停低左,,望住左我)
我:可吾可以吾好咁丫!?
龍:我點丫!?(惡惡地)
我:你,,你做咩咁惡丫!?點解個個都係咁WO?
龍:算啦,,我吾想嘈,,你番屋企先啦,,
我:你要去邊丫!?(捉住左佢隻手,,但呀龍佢FING開左我隻手)
龍:我都叫你走先,,我1陣番OK!?(好吾耐煩)
我:(果陣我都吾知應該點做丫,,叫佢又驚俾佢鬧)

[之後我自己1個人慢慢行番屋企]
[番到屋企開燈,,發覺係LEE到冇左呀龍原來係好冇安全感咖,,
呀龍,,我好掛住你,,我知道我做錯左啦,,
我吾可以再冇左1個我心愛既人]

之後我就打俾呀龍啦,,
我:喂,,
龍:喂,,(佢果到好嘈)
我:你係邊到丫!?
龍:我落左吧,,
我:你可吾可以番黎丫!?我1個人好驚丫,,
龍:你沖左涼先啦,,好冇!?我好快番(佢講得好溫柔,,終於變番之前果呀龍啦)
我:你要快D番丫,,我等你門啦,,
之後呀龍佢就收左線,,
我好聽佢話去左沖涼,,沖完涼,,
出黎,,好失望呀龍佢仲未番到黎,,
不過過左1陣間,,呀龍佢番左黎啦,,
我:你番黎啦!?
龍:係丫,,有冇聽我話去沖涼丫!?
我:岩岩沖完,,你聞下香吾香!?
龍:我買野食俾你丫,,你食啦,,我沖涼先,,
我:哦,,

[我覺得雖然呀龍佢對我吾惡,,
但都係好似怪怪地,,好吾知點樣
所以我決定同佢SAY SORRY]
冇耐,,呀龍佢沖完涼出黎嚕,,
龍:仲咩吾食野丫!?
我:等埋你囉,,
龍:吾洗啦,,傻豬,,
我:(笑)

跟住我地就食野啦,,我地1直都冇講野,,
我:龍,,
龍:做咩丫!?
我:岩岩,,,,
龍:算啦,,我岩岩心情吾好,,
我:我係吾岩,,我吾應該幫你決定LEE D野,,
龍:其實我都有錯既,,我吾應該發你脾氣,SORRY(攬得我好實,,好有安全感)
我:你冇錯咖,,錯既係我,,我都要同你講SORRY,,
龍:好啦,,我聽日去番工啦,,不過你要自己係屋企啵,,
我:我知道啦,,我吾係3歲小朋友(我呃佢,,吾俾佢知道我同佢1齊番工,,俾個驚喜佢)
龍:我為左你,,乜都可以冇,,依家我要俾心機番工養你,,
我:多謝你對我禁好,,我愛你,,
龍:我都愛你咖,,好啦,,傻豬仔,,要訓覺啦,,
我:你同吾同我1齊訓咖!?
龍:梗係同啦,,你叫到,,哈哈
我:你好喊濕丫個樣,,我好驚,,
龍:驚乜姐!?哈哈..我又吾會食左你既,,
我:就算你食左我都吾驚,,
龍:禁咪係囉,,訓啦,,
我:OK..

之後1訓訓到天光嚕..
之後我1早就起左身嚕,,
起身果陣見到呀龍佢都未起身,,
睇見佢訓覺果樣覺得佢好可愛,,成個細路仔咁樣,,
跟住我就煮早餐俾佢食啦,,
入到廚房,,見到廚房好亂丫..
激死我啦,,1定係呀龍既所作所為..
之後我就洗碗啦,,洗完就煮野食,,
因為呀龍屋企冇咩野可以煮,,
我就煮左腸仔雙蛋啦,,哈哈,,
佢1份我1份,,好似兩公婆..
之後後面有人攬住我,,
龍:我個老婆仔,,煮咩丫!?
我:煮早餐囉,,
龍:俾邊個食丫!?(明知故問)
我:吾知呢,,快D刷牙啦..
龍:好啦好啦,,(入左廁所)

之後我坐左係餐[木台]等埋佢食,,
龍坐低左之後,,係咁望住D食野,,
龍:食吾食得人咖!?
我:哼,,咁樣講都有咖!?
龍:禁係丫嗎,,(笑)
我:咁你吾好食啦,,我自己食好啦,,
龍:又吾好..
龍:不如我地1陣出去行下街囉,,
我:又好,,去買番工衫丫你,,
龍:唉,,又要著番套西裝啦,,
我:幾好丫,,哈哈,,
龍:又吾係你著,,你梗係話好啦,,
我:哈哈,,

之後我地食完野就落左街啦,,
龍:同你1齊真開心,,好幸福丫,,
我:係咩!?
我:你吾好同呀LOK禁啦,,
龍:係佢咁對我咋啵,,我知道佢鍾意你咖,,
我:傻啦,,我同佢係FD,,
龍:你吾會鍾意佢咖可!?
我:你幾時開始對自己禁冇信心丫!?
龍:係我同你1齊果陣,,我驚人地會搶走你,,
我:傻佬,,我1生1世都愛你咖,,

之後行行下,,見到熟人,,
*滑块验证: